Akü Bakımları – Akü Kullanmada Dikkat Edilecekler

2024-04-01T18:11:47+03:00

Akü Bakımları – Akü Kullanmada Dikkat Edilecekler

1- Akülerinizi kesinlikle şarjsız vaziyette bırakmayın. Kurşun asit aküler her ay kapasitelerinin 5-10% lik bir kısmını kendi kendilerine kaybederler. 12,2 Volta geldiğinde mutlaka akülerinizi yeniden şarj edin. Düşük şarjlı olarak bekletildiklerinde plakalarda akünün performansını büyük ölçüde azaltan Sülfatlaşma oluşmaktadır
2. Kapasitelerinin yarısından fazla deşarj etmeyin. Tam Şarjlı Kurşun asit akünün voltajı 12,7 Volt, yarı yarıya dolu akünün voltajı ise 12,2 volttur. 10,8 Volta düşmüş bir akü tamamen boşalmıştır. Düşük voltaj alarmı ise bu seviyelerde sizi uyarmaktadır. Oysa bu seviyelere gelindiğinde zaten aküye zarar verilmiştir. Akülerinizin ısısını kontrol edin, gerekirse akü bölümünü ek bir fan ile havalandırın. Kurşun asit ve JEL aküler 20 derecenin üzerinde ömürlerinden çok büyük kayıplar yaşarlar. Kataloğunda ömür beklentisi 20 C için 10 yıl olan bir akü , 30 C de ömrü 5 yıl , 40 C de ise 2 yıla düşmektedir.
3. Bir an önce dolsun diye akülerinizi çok yüksek güçlü şarj redresörleri veya alternatörler ile şarj etmeyi denemeyin. Akü kapasitenizin %15 i ile şarj edin. Yani 100 amper bir akü için yaklaşık 15 amperdir.
4. Akülerinizin elektrolit seviyesini sürekli kontrol edin, bu işi ustalara bırakmayın. Düşük elektrolit seviyesi tahmin edebileceğinizden çok daha fazla problem çıkarır ve tehlike arz eder.
5. Servis akü bankındaki aküleri belli aralıklarla teker teker kontrol ettirin. Bozuk veya problemli bir akü diğer akülerin de ömrünü kısaltacaktır. Paralel yada seri olarak kullanılan akülerin amper değerleri , marka ve imal tarihlerinin aynı olmasına dikkat edin.
6. Kurşun asit aküler kimyaları gereği şarj olurken gaz salgılarlar. Bu gazlar sağlığımız ve çevre için zararlıdır. Ortamı havalandırın gerekirse fan ile yapın.
7. Bir araçta aküyü sökerken önce (-) negatif olan kutup başını sökün sonra pozitif kutbu, aküyü takarken ise önce (+) pozitif kutup başını bağlayın sonra negatif kutbu bağlayın.
8. Eğer akü kutup başlarında oksitlenme varsa sıcak su ile temizleyin. Oksitli bırakılırsa akünün şarj olmamasına dolayısıyla verimin , ömrünün çok azalmasına , tamamen arızalanmasına sebep olabilir.
Fotoğraf açıklaması yok.
WhatsApp